joi, 10 decembrie 2009

La povesti cu Grasuta de Cotnari

… legenda spune ca zeul vinului sa nascut in Tracia acum multe mii de ani si de atunci sa transmis din generatie in generati arta facerii vinului ajungand azi la aceste buchete minunate de arome si culori care iti rascolesc toate simturile.

Vinul si glumele bune au tinut moralul romanului ridicat de-a lungul timpului dar ceva se pare ca sa schimbat si românul nu mai gaseste sprijin in ele ca să depăşească etapele dificile ale vietii.
Daca glumele sunt rasuflate romanului nu ii mai ramane decat un vin bun, o Grasa de Cotnari originala care a fost facuta sa aduca buna dispozitie omului dar mai ales sa inveseleasca Romanul.
Astea fiind spuse dupa o zi de aia … grea in ale existentei … imi pusei o sticla de Grasa in fata si incepui sa o degust ca un adevarat connaisseur …
Si tot degustand licoarea blonda de culoarea bobului ars de soarele de vara, ce ma imbia cu o aroma deosebita de imi starnea fiecare papila incepuram sa ne apropiem si sa ne transmitem mesaje subtile … si astfel fara sa imi dau seama  Grasuta incepu sa-mi spuna povestea ei …
Care se pare ca a inceput de pe vremea Daciei si continua si in zilele noastre pe coaste insorite si bine aerisite ale Moldovei unde boabele de struguri aduna dulceata toamnelor tarzii … dupa o migaloasa munca licoarea obtinuta din strugurii de Grasa are o culoare galben verzuie si o aroma complexa ce aduce aroma migdalelor coapte impletita cu dulceata stafidelor.
In faţa acestei licori deosebite care vine din vechi timpuri si pe care mai mari domnitori ai acestor  meleaguri au apreciat-o, nu pot decat sa ma inchin intr-o lunga plecaciune.
Si tot stand asa la povestioare cu “grasuta” am simtit cum spiritul meu prinde aripi, limba imi e descatusata de toate cutumele lasandu-ma cuprins incet incet de o stare placuta … euforica.
M-am trezit a doua zi proaspat ca o zi de primavara … si cel mai important … fara dureri de cap ca am ales cu cap “Grasa de Cotnari”.
Eu si Grasa de Cotnari am impartit intimitatea creatiei in acea seara si pot sa va garantez ca Grasuta va fii mereu alaturi de mine si la bine si la greu … fiti fericiti si euforici.


Povestioara scrisa pentru concursul de la Cronica Carcotasilor.






Imagine preluata de pe Kissfm.ro

4 comentarii:

Bogdan Vasiliu spunea...

Foarte tare Grăsuţa de Cotnari, dar dacă bei mai mult decât poţi duce te asigur că durerea de cap de a doua zi este insuportabilă!

hime spunea...

Eu ador sa beau un pahar de vin rosu la masa !!! Dar nu mai mult !

blogurim spunea...

si eu din cauza vinului baut in cantitati industriala am niste dureri de cap a doua zi

Edy & Lory spunea...

Traiasca vinu'! :D Te-am adaugat.

Related Posts with Thumbnails