duminică, 22 noiembrie 2009

STOP FUMATULUI - S-a inventat vaccinul împotriva fumatului

Fumătorii ar putea avea acces în curând la vaccinul care să-i ajute să renunţe la acest viciu, informează cotidianul Telegraph în ediţia on-line.
Vaccinul NicVAX, aşa cum a fost el numit, acţionează prin formarea unor anticorpi care împiedică moleculele de nicotină să pătrundă la centrii plăcerii din creier, explică specialiştii. În plus, testele realizate până în acest moment pe vaccinul împotriva fumatului au arătat că numărul persoanelor care au continuat să fumeze după ce au acceptat injecţia s-a redus la jumătate, potrivit telegraph.co.uk.

Medicii specialişti susţin că acest vaccin ar putea fi un adevărat succes, conducând la reducerea numărului de fumători şi, implicit, la scăderea a milioane de decese cauzate de acest viciu.
În România, ieri a fost Ziua Naţională fără Tutun, zi dedicată încurajării renunţării la fumat. Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Sănătăţii (MS), cei mai mulţi dintre fumătorii români spun că şi-ar dori să renunţe la tutun, însă atunci când trebuie să treacă la fapte, foarte mulţi "renunţă să renunţe". Motivele sunt multiple - fie le este greu să deprindă alte obiceiuri, fie le e teamă că la început s-ar putea simţi rău.

Statisticile realizate la noi în ţară arată că prevalenţa fumatului zilnic la persoanele cu vârsta peste 15 ani este de 27,9%, în scădere cu 3 procente faţă de valoarea înregistrată în anul 2008 (30,9%). Totodată, a scăzut şi prevalenţa celor care fumează ocazional, de la 5,2% în anul 2008 la 4,5% în 2009.

În scopul renunţării la acest viciu, Ministerul Sănătăţii derulează, şi în acest an, Programul naţional dedicat renunţării la fumat, "Stop Fumat". Bugetul alocat pentru anul acesta este de 3.860.000 lei. În cadrul programului, au fost implicaţi în consiliere 70 de medici şi 30 de psihologi, iar în 36 de judeţe există câte un medic specialist în terapia tabagismului, care oferă gratuit consultaţii pentru cei care intenţionează să renunţe la fumat. "În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2009, 24.431 de fumători s-au adresat medicilor specialişti din cabinetele de consiliere deschise în program, iar numărul de fumători care au primit tratament a fost de 23.500. La sfârşitul acestui tratament, 40% au reuşit să renunţe la fumat", informează MS.

Cei mai mulţi fumători consumă într-o zi 10-20 de ţigări (47,1%), astfel încât cei mai mulţi români (32,6%) cheltuiau în luna august pentru procurarea ţigărilor mai mult de 200 lei, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din venitul minim lunar.
Sursa: milena.nita@gandul.info

Personal ...am doi ani si jumate de cand am zis gata tigarilor ...sfatul meu ca un fost fumator  ...este mai bine fara tutun ...renuntati la fumat.

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails